#Vraag3 #Jeugd #MentaleGezondheid #Technologie #2021
INHOUD
Disclaimer: Dit artikel is het resultaat van interviews met experts, desktoponderzoek en gesprekken met Brusselaars rond de onderzoeksvraag ‘Hoe zullen jonge Brusselaars zich binden in 2035?’. Het doel van het onderzoek is om de huidige toestand in kaart te brengen en trends te analyseren. We gebruiken het als basis voor onze toekomstverhalen.
👶 Jonge mensen van morgen
🧑🎤 Jonge mensen van vandaag
👭 Gezonde relaties voor jongeren
📱 Technologische evoluties die kunnen beïnvloeden hoe we binden met elkaar
🔮 Toekomsten?
Jonge mensen van morgen
Beste Brussel,
Je bent de jongste hoofdstad van Europa en de jongste regio van België.
Heb je ooit gedacht aan de jongeren van de toekomst in onze stad?
De jongeren van 2035 in Brussel, dat wil zeggen Generatie Alpha, de baby’s van vandaag, de kinderen van de Millennials, de jongere broers en zussen van Generatie Z, … wat weten we over hen in vergelijking met vorige generaties?
- Ze zullen met meer zijn
- Ze zullen meer verschillende ethnische en culturele achtergronden hebben
- Hun ouders zijn al iets ouder wanneer ze hen krijgen
- Ze zullen in kleinere families opgroeien
- Ze zullen de hoogst opgeleide, digitaal onderlegde en meest wereldwijd geconnecteerde generatie tot nu toe zijn
- Ze zullen langer leven
Om een idee te krijgen van wat jong zijn in onze stad betekent, kijken we even naar de huidige jongeren in Brussel.
Brusselse jongeren voelen zich verbonden met hun leeftijdsgenoten, hun buurt en hun etnische afkomst. De diversiteit binnen de generatie is erg groot en er is een groot verschil tussen jongeren van verschillende buurten.
De meesten van hen voelen zich niet verbonden met de politiek en hun stad. Velen voelen zich enerzijds buitengesloten en anderzijds gestigmatiseerd door de media en de politie. Vaak hangt dit samen met hun etnische achtergrond en de gemeente waarin ze wonen.
Over het algemeen heeft één op de vier jonge Belgen last van angst- of depressieve symptomen, twee keer zoveel als voor de pandemie. In juni 2021 meldde een op de 6 jonge Belgen dat ze de afgelopen 12 maanden aan zelfmoord hadden gedacht.
Dat is dus Brussel. En hoe zit het met de jeugd in het algemeen?
Jonge mensen van vandaag
Ze worden een Burnout Generatie genoemd. Aan de ene kant zijn er meer en nieuwe psychische problemen (bijvoorbeeld bigorexia en klimaatangst). Aan de andere kant is er meer openheid over het onderwerp (Stromae zingt erover, Angèle praat over haar struggles op Netflix) en gebeuren er meer inspanningen om ermee om te gaan. Games, zoals Depression The Game leren je om je in te leven in hoe het is om een depressie te hebben, of apps, zoals MOODFIT, kunnen je helpen om zelf positiever te denken.
Generatiegevechten. De mediatisering van generatiedenken en intergenerationele uitdagingen leidden tot een vinger wijzen van de ene generatie naar de andere, relaties met oudere generaties zijn niet zo eenvoudig voor velen Gen Z-ers. Ze beschuldigen de babyboomers ervan de planeet verpest te hebben, ze maken grappen over Millennials skinny broeken dragen, en ze voelden zich gestigmatiseerd toen sommigen van hen zich tijdens de pandemie misdroegen.
Ze hebben een Hybride Sociaal Leven en zijn sociaal via eender welke interface, wat extra gestimuleerd werd door de pandemie. Ze maken vrienden op Discord, ze hangen rond in een virtuele versie van hun school in Minecraft, ze maken vrienden tijdens VR-cyberraves, kijken naar een virtueel concert van Zwangere guy of zien samen met 12,3 miljoen anderen Travis Scott optreden in Fortnite. Door de tijdelijke beperkingen van het analoge samenzijn, kwam er meer bewustzijn rond de balans tussen hun online en offline leven. Ze gaan meer de bergen in, ze schaatsen, bakken brood en halen planten in huis.
Ze zijn moeilijk te vatten Multitudes. Bewuste identiteitsvorming en de vele online en offline platformen waarop ze zich kunnen uitdrukken, maakt dat velen van hen een complex geheel van lagen van zichzelf hebben. Tegenwoordig gaat het verder dan rinsta’s en finsta’s. Wat ze van zichzelf laten zien, waarover ze praten, welke waarden ze naar voor schuiven, hangt af van het platform of de nichehoek van het platform waar ze zich op dat moment op bevinden (want ja, naast Straight TikTok met dansjes en comedy, is er DeepTok met rare absurde dingen over bijvoorbeeld bonen en kikkers of nepaccounts die zich voordoen als warenhuizen).
Fluide Relaties zijn meer dan ooit aanvaard, experimenteren met en herdefiniëren van relaties en partners gebeurt met een nooit geziene openheid. Ze zijn expliciet over daten voor geld en BDSM-voorkeuren, ze verdienen geld op Onlyfans en worden verliefd op AI’s. En als ze klaar met je zijn, ghosten ze je.
The Good, The Bad and The Debate. In tijden waarin ‘wokeness’ en activisme een belangrijke plek hebben en er weinig gedeeld moreel kader is, wordt het oordelen en veroordelen deel van het dagelijks leven. Meningen verenigen en verdelen. Cancel culture is overal.
En relaties is precies wat we nodig hebben om ons beter te voelen, niet?
Gezonde relaties voor jongeren
Relaties is dé variabele die de kwaliteit van ons leven het meest beïnvloedt. Niet je bitcoin-winst, volgers op instagram of borstimplantaten.
De kwaliteit van je relaties is belangrijker dan de kwantiteit. Kwaliteit betekent niet perfectie. Het gaat over het uitbouwen van sterke banden, het delen van een levensmissie, gemeenschappelijke waarden en doelen, een gevoel van vertrouwen, weten dat je op anderen kunt rekenen en dat zij op jou kunnen rekenen, vreugdevolle momenten delen, volledig geaccepteerd worden.
Hoe gaat het met jongeren op vlak van verbinding aangaan?
De adolescentie is de periode van snelle fysieke, sociale en psychologische ontwikkeling, een belangrijke fase van verkennen van genderidentiteit, seksualiteit, relaties en intimiteit.
Adolescenten komen tot een nieuwe manier van niet alleen zichzelf maar ook hun interactie met anderen te begrijpen. Ze worden onafhankelijker van hun familie en begrepen en geaccepteerd worden door hun leeftijdsgenoten wordt belangrijker.
Hun volwassen wordende brein is zeer gevoelig voor invloeden van buitenaf en hun vermogen gevolgen van hun gedrag in te schatten is nog beperkt; ze nemen niet altijd verstandige of gezonde beslissingen.
Zijn er globale trends die van invloed zijn op de manier waarop we in Brussel met elkaar omgaan?
Technologische evoluties die kunnen beïnvloeden hoe we binden met elkaar
Groei van ‘niet-westerse’ culturele invloeden
De verschuiving van culturele, technologische, politieke en economische machten in combinatie met wereldwijde crises zoals klimaatverandering en oorlogen, zullen ons leven in Brussel verder beïnvloeden. Alleen al in Azië zijn er meer dan twee miljard jongeren, het dubbele van de jeugd in de rest van de wereld. Bovendien zullen Aziatische bedrijven zoals TikTok onze sociale interactie faciliteren. Ook nieuwe vluchtelingenstromen zullen onze waarden en onze omgang met elkaar beïnvloeden.
Nieuwe virtuele sociale spaces
Een netwerk van virtuele 3D-werelden zoals Facebooks Horizon Worlds of voor de kinderen Roblox zijn ontworpen als de volgende sociale media, waar je rondhangt, werkt, leert, speelt, feest, concerten bijwoont en het beleid bespreekt als je zelfgemaakte avatar.
De metaverse heeft gepatenteerde technologie die kan volgen waar je naar kijkt en hoe je lichaam beweegt in virtual reality om zo gericht te adverteren. De platforms kunnen foto’s en persoonlijke informatie van hun gebruikers verzamelen en minderjarigen blootstellen aan expliciete seksuele inhoud, racistische en gewelddadige taal, pesterijen en andere vormen van intimidatie. Dit kan een impact hebben op onze geestelijke gezondheid en vaardigheden om verbinding aan te gaan in het echte leven.
Nieuwe tools om intiem te zijn
Door het beste van fysieke en digitale werelden te combineren, kun je nieuwe ervaringen creëren. AI, augmented reality, wearables en digitale omgevingen zullen de manier veranderen waarop we elkaar ontmoeten, met elkaar omgaan, seks hebben en onze relaties beëindigen. Holodeck-achtige omgevingen en virtual reality gecombineerd met toestellen en misschien zelfs een Teslasuit, kunnen nieuwe mogelijkheden creëren om seks of zelfs relaties met niet-mensen te hebben. Dit kan beïnvloeden hoe we intiem zullen zijn met echte mensen.
Nieuwe tools om elkaar te begrijpen
Metamodernisme is het combineren van zowel moderne, postmoderne als premoderne (inheemse en traditionele) culturele codes, en zou kunnen leiden tot multiperspectivisme en verbetered intercultureel/cross-historisch begrip. Allerlei tools kunnen ons helpen om mekaar beter te begrijpen (bv. realtime vertaling van spraak, zelfs via oordopjes). Door toekomstige BCI-technologie (brain computing interface) zullen we ook beter kunnen communiceren met mensen met een ernstige handicap en zelfs een beperkt gesprek kunnen voeren met baby’s, huisdieren en wilde dieren.
Nieuwe technologie om onze sociale vaardigheden te verbeteren
Met draagbare en implanteerbare technologie kunnen we bestaande (sociale) vaardigheden verbeteren en zelfs nieuwe ‘aanleren’. Wanneer we BCI-technologie (brain computing interface) gaan gebruiken, zullen onze hersenen rechtstreeks verbonden kunnen worden met het web en zo al onze vragen kunnen beantwoorden. Een toekomstige versie van het internet zou een netwerk van hersenen in plaats van computers kunnen zijn. Machine learning-systemen kunnen bewegingen van gezichtsspieren bestuderen en leugens detecteren, de hersenen hacken en persoonlijkheden verbeteren. Technologieën zoals medicijnen, transcraniële elektrische stimulatie, hersenimplantaten en genetische manipulatie kunnen de verbindingen tussen delen van de hersenen verbeteren, om multitasking-prestaties, aandacht en werkgeheugen te vergroten. Met neuromodulatie-chirurgie kunnen we misschien van psychische stoornissen af geraken. Maar wanneer BCI-technologie toegankelijk wordt voor iedereen, zullen we moeten oppassen voor criminelen die onze geest hacken, herinneringen stelen, herinneringen implanteren en onze gedachten controleren.
Technologie faciliteert nu al grote delen van ons sociale leven en dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Wat moeten we, gezien de ontwikkelingen die we zien gebeuren, nog allemaal onderzoeken rond de toekomst van relaties?
Toekomsten?
Toekomsten van intiem verbinding aangaan
Zullen we gematcht worden en onze relaties monitoren op basis van waarden, interesses, stemmingen en biometrische gegevens?
Zullen liefdesrelaties poly, pan, tijdelijk, gecommodificeerd, internationaal, intercultureel, interplanetair en/of interspecies zijn?
Hoe zullen technische hulpmiddelen en virtuele ruimtes zich verhouden tot analoge intimiteit?
…
Toekomsten van verbinding met familie en vrienden
Hoe zullen we onze tijd balanceren tussen onze biologische familie versus onze ‘gekozen familie van vrienden’?
Hoe gaan we enerzijds vrienden maken en vriendschappen onderhouden en anderzijds ons verhouden tot andersdenkende anderen?
How will digital and analogue technology trigger and facilitate support, solidarity and shared experiences with family and friends? Hoe zal digitale en analoge technologie steun, solidariteit en gedeelde ervaringen met familie en vrienden stimuleren en faciliteren?
…
Toekomsten van verbinding met maatschappij
Hoe zal technologie verbinden en verdelen en hoe zal dat bepalen hoe we elkaar vertrouwen?
Hoe zullen jongeren bijdragen aan de gemeenschap en zin geven aan het leven?
Hoe zal intergenerationeel, intercultureel, ‘interabilities’, intergender, intertalige,… verbinding plaatsvinden in de stad?
…
En vooral… wat willen we?
Tijdens dit onderzoek kwamen veel vragen naar boven. In een reeks LabAvenirs gaan we in debat over deze vragen, en daarna vertalen we mogelijke antwoorden in een muziekstuk, installatie, performance,… van de toekomsten van Brussel.