De stad heruitvinden Toekomsten voorstellen Toekomstverhalen voor iedereen Brussel voor iedereen De toekomst begint vandaag De stad heruitvinden Toekomsten voorstellen Toekomstverhalen voor iedereen Brussel voor iedereen De toekomst begint vandaag

Next Futures Stop: Paris 2050

BrusselAVenir maakt toekomstverhalen met en voor de Brusselaars. In ons eerste toekomstverhaal besprak het radioprogramma van de toekomst hoe Brussel klimaatbestendig is geworden in het jaar 2030. Later onderzochten we hoe we zullen samenleven en vertaalden we de collectieve en uiteenlopende toekomstvisies in audioverhalen over ontmoetingen op de tram in het jaar 2030. We maakten muziektracks van de toekomstbeelden met jongeren die spraken over jong zijn in Brussel in 2035. Tijdens onze samenwerking met Slowakije hebben we 3 korte films gemaakt met een groep van 20 jongeren over hoe jongeren zich zullen binden in 2035. In mei van dit jaar hebben we ons nieuwste project opgezet: een tv-achtige show genaamd 20:40 Slessurb Show waarin alle apparaten in 2040 worden gehackt in een fictieve stad genaamd Slessurb, Brussel in omgekeerde richting, waar technologie alle aspecten van het dagelijks leven domineert. De show werd 24 uur lang uitgezonden op BX1 televisie. Al deze creaties vinden plaats in verschillende labachtige ateliers in Brussel, onze futuristische speeltuin!

Nu willen we, met onze partners Plurality University uit Parijs en YouthWatch uit Slowakije, een interdisciplinaire groep jongeren uit Brussel en Bratislava verzamelen in Parijs voor een 5-daags lab en een duik in de toekomst. 

Het futures lab zal plaatsvinden op een unieke en buitengewone plek, Césure, een voormalige Sorbonne-Nouvelle campus – Censier, de grootste tijdelijke bezetting in Parijs. Samen met een groep van 10 jongeren uit Brussel en 10 uit Bratislava reizen we naar het jaar 2050, stellen we ons het dagelijks leven in deze wereld voor, wat we zullen eten, dragen, hoe we zullen leven te midden van een heel ander landschap door veranderingen in technologie, milieu, politiek, jobs, economie en de globale situatie. Concreet zullen we ons dit alles voorstellen rond deze ruimte en wat deze site van 25.000 m² kan zijn in 2050. Samen zullen we de toekomst verkennen en onze visies vertalen via verschillende creatieve media zoals audio, artefacten, handwerk en illustraties.

Ben je tussen 18-30 jaar oud en gefascineerd door de toekomst en de kracht ervan om alternatieven te bieden voor verschillende uitdagingen? Geïnteresseerd in het leren over toekomstgeletterdheid, een essentiële vaardigheid voor de 21e eeuw 🔮🚀? Of heb je een passie voor het verkennen van verschillende creatieve en artistieke formats in multidisciplinaire teams 📽🎭🎨? Dan moet je bij ons in de trein naar Parijs zitten!

Stuur ons hier een motivatiebrief of video. Deadline voor sollicitaties: Dinsdag 19 september 2023

We zijn op zoek naar:

  • Brusselèirs (wonen/gaan naar school/werken in Brussel) tussen 18 en 30 jaar…
  • met interesse in de toekomst en kunst…
  • met minstens een basiskennis Engels

Wij bieden:

  • Een futureslab van vijf dagen in Parijs, samen met een groep Slowaken en Parijzenaars
  • Reiskosten, accommodatie en drie maaltijden per dag zijn inbegrepen
  • Begeleiding van teamleden van BrusselAVenir, Plurality University en YouthWatch

Checklist voordat je je aanmeldt:

  • Ben je tussen de 18 en 30 jaar oud?
  • Ben je vrij van 12-16 oktober 2023?
  • Ben je in staat om na oktober minstens 1-2 dagen vrij te maken (online afspreken) om het project af te ronden? (Ontmoetingsmomenten worden samen met de groep bepaald)

Dit lab maakt deel uit van het project Future is Now en wordt gefinancierd door Erasmus Plus.