De stad heruitvinden Toekomsten voorstellen Toekomstverhalen voor iedereen Brussel voor iedereen De toekomst begint vandaag De stad heruitvinden Toekomsten voorstellen Toekomstverhalen voor iedereen Brussel voor iedereen De toekomst begint vandaag

Archive

Next Futures Stop: Paris 2050

BrusselAVenir maakt toekomstverhalen met en voor de Brusselaars. In ons eerste toekomstverhaal besprak het radioprogramma van de toekomst hoe Brussel klimaatbestendig is geworden in het jaar 2030. Later onderzochten we hoe we zullen samenleven en vertaalden we de collectieve en uiteenlopende toekomstvisies in audioverhalen over ontmoetingen op de tram in het jaar 2030. We maakten muziektracks van de toekomstbeelden met jongeren die spraken over jong zijn in Brussel in 2035. Tijdens onze samenwerking met Slowakije hebben we 3 korte films gemaakt met een groep van 20 jongeren over hoe jongeren zich zullen binden in 2035. In mei van dit jaar hebben we ons nieuwste project opgezet: een tv-achtige show genaamd 20:40 Slessurb Show waarin alle apparaten in 2040 worden gehackt in een fictieve stad genaamd Slessurb, Brussel in omgekeerde richting, waar technologie alle aspecten van het dagelijks leven domineert. De show werd 24 uur lang uitgezonden op BX1 televisie. Al deze creaties vinden plaats in verschillende labachtige ateliers in Brussel, onze futuristische speeltuin!

Nu willen we, met onze partners Plurality University uit Parijs en YouthWatch uit Slowakije, een interdisciplinaire groep jongeren uit Brussel en Bratislava verzamelen in Parijs voor een 5-daags lab en een duik in de toekomst. 

Het futures lab zal plaatsvinden op een unieke en buitengewone plek, Césure, een voormalige Sorbonne-Nouvelle campus – Censier, de grootste tijdelijke bezetting in Parijs. Samen met een groep van 10 jongeren uit Brussel en 10 uit Bratislava reizen we naar het jaar 2050, stellen we ons het dagelijks leven in deze wereld voor, wat we zullen eten, dragen, hoe we zullen leven te midden van een heel ander landschap door veranderingen in technologie, milieu, politiek, jobs, economie en de globale situatie. Concreet zullen we ons dit alles voorstellen rond deze ruimte en wat deze site van 25.000 m² kan zijn in 2050. Samen zullen we de toekomst verkennen en onze visies vertalen via verschillende creatieve media zoals audio, artefacten, handwerk en illustraties.

Ben je tussen 18-30 jaar oud en gefascineerd door de toekomst en de kracht ervan om alternatieven te bieden voor verschillende uitdagingen? Geïnteresseerd in het leren over toekomstgeletterdheid, een essentiële vaardigheid voor de 21e eeuw 🔮🚀? Of heb je een passie voor het verkennen van verschillende creatieve en artistieke formats in multidisciplinaire teams 📽🎭🎨? Dan moet je bij ons in de trein naar Parijs zitten!

Stuur ons hier een motivatiebrief of video. Deadline voor sollicitaties: Dinsdag 19 september 2023

We zijn op zoek naar:

 • Brusselèirs (wonen/gaan naar school/werken in Brussel) tussen 18 en 30 jaar…
 • met interesse in de toekomst en kunst…
 • met minstens een basiskennis Engels

Wij bieden:

 • Een futureslab van vijf dagen in Parijs, samen met een groep Slowaken en Parijzenaars
 • Reiskosten, accommodatie en drie maaltijden per dag zijn inbegrepen
 • Begeleiding van teamleden van BrusselAVenir, Plurality University en YouthWatch

Checklist voordat je je aanmeldt:

 • Ben je tussen de 18 en 30 jaar oud?
 • Ben je vrij van 12-16 oktober 2023?
 • Ben je in staat om na oktober minstens 1-2 dagen vrij te maken (online afspreken) om het project af te ronden? (Ontmoetingsmomenten worden samen met de groep bepaald)

Dit lab maakt deel uit van het project Future is Now en wordt gefinancierd door Erasmus Plus.


Worldbuilding Weekend

BrusselAVenir maakt toekomstverhalen met en voor Brusselaars. We hebben een radioprogramma over de toekomst gemaakt waarin we bespreken hoe Brussel klimaatbestendig is geworden in het jaar 2030. We hebben audioverhalen gemaakt over ontmoetingen op de tram in het jaar 2030, om te onderzoeken hoe we zullen samenleven. We hebben muziektracks van de toekomst gemaakt over jong zijn in Brussel in 2035 en we hebben 3 korte films gemaakt met een groep van 20 jongeren over hoe jongeren zich zullen binden in 2035. Al deze creaties vonden plaats tijdens verschillende lab-achtige workshops in Brussel, onze futuristische speeltuin!

Voor ons volgende LabAVenir willen we een groep Brusselse jongeren samenbrengen en samen met hen als toekomstige archeologen het jaar 2040 verkennen, 10 jaar nadat Brussel (Molenbeek) de titel van Culturele Hoofdstad van Europa heeft gewonnen.

Futures Fragments: Worldbuilding Weekend – Schaarbeekse Hallen 30 juni en 1 juli (14:00 – 17:00).

Twee middagen lang duiken de jonge deelnemers in de toekomst! Je leert over toekomstdenken; hoe je de toekomst kunt ‘gebruiken’ en hoe je ernaar kunt handelen. Samen worden we archeologen van en uit de toekomst en creëren we materialen om de wereld te bouwen voor een toekomstverhaal! Aan het eind van de tweede middag maken we een prototype van het verhaal in de vorm van een talkshow.

Als vervolg op dit weekend worden 10 jonge deelnemers geselecteerd voor een reis naar Parijs van 5 dagen in oktober 2023. Tijdens deze reis ontmoet je andere jongeren uit Slovakije en Frankrijk en verken je samen de wereld van het toekomstdenken om een toekomstverhaal te co-creëren (het medium van het verhaal wordt door de groep samen bepaald). Wat gegarandeerd is, is dat je veel nieuwe leuke en interessante mensen zult ontmoeten en nieuwe vrienden zult maken 🙂

Vind je de toekomst fascinerend? Droom je graag wild? Vind je het leuk om dingen te maken? Werk je graag in groep? Wil je deel uitmaken van het brengen van de toekomst naar de straten van Brussel? 

Solliciteer dan via deze link.

 • Wie kan zich kandidaat stellen?
 • Brusselèirs (wonen/gaan naar school/werken in Brussel)
 • tussen 13 en 30 jaar oud
 • met interesse in de toekomst en kunsten
 • die beschikbaar zijn op 30 juni en 1 juli en bij voorkeur ook voor 5 dagen in oktober 2023 voor een reis naar Parijs (voorlopige data van oktober zijn 12-16 oktober 2023 (TBC).

Deze activiteit vindt plaats in het kader van het project Future is Now en wordt ondersteund door het Erasmus+ programma en als onderdeel van de summer assembly 2030.


Trip of the futures

In augustus 2022 kwamen 10 jongeren uit Brussel en 10 jongeren uit Slowakije bijeen in Bratislava, om na te denken over de vraag: “Hoe zullen jonge Brusselaars en Bratislaviërs zich binden in 2035?”
We reisden samen naar de toekomst, maakten en deelden onze creaties met elkaar. Daarnaast hadden we de onmogelijke opdracht om in 60 uur tijd een film te maken.
We beelden ons in hoe mensen in 2035 met elkaar zullen omgaan, omgeven door alsmaar meer digitale technologie. We hadden 60 uur, 2 camera’s, 1 telefoon, plakband, plastiek, een reptielenkostuum, een meloen en een blackbox om ideeën om te zetten in films.
We bedachten enkele filmconcepten en begonnen te filmen om deze ideeën te concretiseren. Het resultaat zijn 3 korte films, en het moment om ze met jullie te delen is aangebroken!

V

Op een dag, in het jaar 2035, staat een meisje voor een moeilijke beslissing: de aarde verlaten en gaan leven in een digitaal universum. Kiezen om te leven in de metaverse is aantrekkelijk, maar eens je gaat is het onmogelijk om terug te keren. Via een poëtische vertelling toont de film de innerlijke stem van het hoofdpersonage, zo geeft het ons een glimps in de motivaties die haar leiden naar haar uiteindelijke beslissing.
Regie: Léonard Degoulet
Directeur fotografie: Romane Solé, Róbert Hojda, Vanessa Minacapelli
Scenario en Script: Róbert Hojda, Léonard Degoulet
Acteurs: Diana Jacková, Lívia Zajaková
Regie assistent: Alexandra Kurišová
Geluid: Róbert Hojda 
Editen en animatie: Róbert Hojda, Diana Jacková, Blaise Turikumwe
Lichten: Karim Bouziane, Miloš Čohán
Make-up | Decor | Props | Kostuums: Monika Balková, Romane Solé, Lívia Zajaková, Silvia Vimpeľová, Roman Štefánik, Kevin Balog, Katarína Slobodová, Maty Mihalko

Revival

2035 is het jaar waarin mensen kunnen leven in de digitale wereld. Revival is het nieuwe programma waar mensen volledig digitaal kunnen bestaan en herboren worden. Hoe zou een hergeboorte er uitzien in een digitale wereld? Lijkt het op geboren worden in de analoge wereld? Met krachtige bewegingen worden barrières gesloopt, in een choreografie die je niet onberoerd laat.
Regie: Vanessa Minacapelli
Directeur fotografie: Blaise Turikumwe
Acteurs: Tomas Ntamashimikiro
Hand acteurs: Alena Tomanová, Katarína Slobodová, Miloš Čohán, Monika Balková
Storyboard: Diana Jacková
Scenario: Tomas Ntamashimikiro, Vanessa Minacapelli and Blaise Turikumwe
Geluid: Vanessa Minacapelli
Editen en animatie: Vanessa Minacapelli
Lichten: Karim Bouziane, Miloš Čohán
Make-up | Decor | Props | Kostuums: Monika Balková, Romane Solé, Lívia Zajaková, Silvia Vimpeľová, Roman Štefánik, Kevin Balog, Katarína Slobodová, Maty Mihalko

Middling

Maty is een AI kind van menselijke ouders, die veroordeeld wordt door andere AI wezens omdat hij er te menselijk uit ziet. Tijdens een feestje wordt hij bekritiseerd om zijn uiterlijk en raakt hij in een identiteitscrisis. De film stelt de ethiek van het creëren van virtuele wezens en hun rechten ter discussie. Zullen virtuele wezens alleen maar bestaan om onze wensen en behoeften te vervullen? En hoe zit het met die van hen?
Regie: Bori Szekeres
Artistiek directeur: Justine Cappelle 
Directeur van fotografie: Tomáš Tomis
Acteurs: Maty Mihaľko, Róbert Hojda, Silvia Vimpeľová,Tomas Ntamashimikiro, Justine Cappelle, Blaise Turikumwe, Bori Szekeres, Diana Jacková
Storyboard: Bori Szekeres, Justine Cappelle 
Scenario: Bori Szekeres, Justine Cappelle 
Geluid: Bori Szekeres
Soundtrack: Buttechno – Pkds
Editen en animatie: Bori Szekeres
Lichten: Karim Bouziane, Miloš Čohán
Make-up | Decor | Props | Kostuums: Monika Balková, Romane Solé, Lívia Zajaková, Silvia Vimpeľová, Roman Štefánik, Kevin Balog, Katarína Slobodová, Maty Mihalko

Algemeen

Technieker: Robert Klváček from A4
Locatie: A4 – priestor súčasnej kultúry
Audiovisuele coach: Vinco Zierowan
Scenario coach: BrusselAvenir, YouthWatch
Editen assistentie: Vinco Zierowan
Geluiddesign assistentie: Vinco Zierowan
Interludes sounddesign: Vinco Zierowan
Audiovisuele interludes: Vinco Zierowan
Productie: BrusselAVenir & YouthWatch 
Ellen Anthoni, Khushboo Balwani, Alena Tomanová, Maty Mihaľko, Alexandra Kurišová
Met dank aan Saji Debongnie & Gateway Traffix

Deze films zijn gemaakt als onderdeel van het project Youth Futures 2035 van BrusselAVenir en YouthWatch in het kader van het Erasmus plus financieringsprogramma. De onderzoeksvraag van het project is “Hoe zullen jonge Brusselèirs en Bratislaviërs zich binden in 2035?”.


20:40 Slessurb Show

Juli 2040: een televisieprogramma genaamd “The Slessurb Show” slaagt erin om alle devices te hacken en zichzelf uit te zenden over de hele stad… Slessurb – Brussel achterstevoren – is een stad waar alles in het honderd lijkt te lopen en technologie elk facet van het leven overneemt. De uitzending toont een aantal evenementen en objecten die de huidige maatschappelijke disfuncties overstijgen en nieuwe manieren vinden om elkaar te ontmoeten, te interageren en verbinding aan te gaan.
Zinnema verwelkomde ons voor een 5-daags residentie-avontuur: samen met een intergenerationele en multidisciplinaire groep deelnemers co-creëerden we deze meertalige TV show. We beelden ons de mogelijke toekomsten van sociale relaties in, bedachten gepaste kostuums, scenografiën en muziek, en filmden de scènes die je hieronder kan ontdekken. 
Je krijgt bijvoorbeeld een ‘kookprogramma’ te zien dat herinneringen oproept aan gezamenlijke maaltijden, in een wereld waarin 3D-printers het monopolie op voedselproductie hebben overgenomen, maar ook een reclamespot voor de ‘Reality Rehabilitator’, een toestel dat mensen die zichzelf verloren zijn in cyberwerelden helpt terug te wennen aan de analoge wereld, of een datingshow die probeert een beetje spontaniteit te brengen in een wereld waarin daten voornamelijk algoritmisch bepaald wordt.
Het project werd op 8 juli 2023 uitgezonden op BX1 televisie!

Concept: Mattia Petullà, Andrés Silva, Romane Solé, Jafar Hejazi, Younes L’Mourabiti, Lina Manousogiannaki, Gustave Muhozi, Amine Haddaji, Justine Cappelle, Nandewa Turay, Vinicio Lucas, Mamadou Diallo, Luiza Botner, Flavie Torsiello, Tibo Vandeborre, Amine Bouarfa, Gabriela Hofman

Scenografie: Jan Rymenants | Montage en post-productie: Mattia Petullà | Jingle muziek: Dantel – Alexandros Lykouras | Muziekcredits: Sound Syntesis – Margarida Albino | Grafisch ontwerp: Andrés Silva | Locatie & technische ondersteuning: Zinnema | Habibi Habibi animatiebeelden: Everything videogame door kunstenaar David OReilly

Een productie van BrusselAVenir: Khushboo Balwani, Ellen Anthoni, Ilya Pringot, Lilia Raikhline, Annagrazia Graduato
Speciale dank aan Chloé Luchs-Tassé van Plurality University 

Deze films zijn gemaakt als onderdeel van het project Future is Now door BrusselAVenir in het kader van het Erasmus plus financieringsprogramma en als onderdeel van een artist-in-residency programma van Zinnema.


TrackBX2035

♬♫♪◖(● o ●)◗♪♫♬

Muziek van, uit en over de toekomst – TrackBX2035 is daar!

In 2035 zullen de baby’s van vandaag jongeren zijn. Deze baby’s groeien op in tijden van pandemie, dominante aanwezigheid van sociale media en veel onzekerheden veroorzaakt door technologie.
Hoe zal het zijn om jong te zijn in Brussel in 2035?
Wat zal de muziek van Brussel zijn in 2035?
Welke rol speelt muziek in het leven van jongeren in 2035?

In april en mei 2022 kwamen we samen voor een 8-daags futures-muziekatelier met 25 jongeren uit heel Brussel, samen met futuristen en muzikanten.
Al jammend en rappend bespraken we toekomsten die op hun beurt tot nieuwe vragen leidden.
We hadden het over de rol van muziek, sound en genres in 2035 in Brussel.
Gedurende de 8 dagen hielpen enkele experts ons bij het maken van de muziek en hadden we Zoom-calls met lokale Brusselse artiesten die we konden vragen wat we maar wilden weten. Het resultaat zijn 3 tracks met de sound van de toekomst van Brussel die je nu kunt beluisteren!

Een productie van BrusselAVenir gefinancierd door Erasmus+ onder begeleiding van Vinco.zone en Arthur Chambry.
In samenwerking met Zinnema, Entree, Overkop en Dbroej.
Bedankt voor de inspiratie: Rrita Jashari, Jeunes Boss, Dance Divine, Mambele, Madcurse, SVDU, Volta.
Deelnemers: Amine Bouarfa, Younes L’Mourabiti, Ryan Salu, Genza, Gus Itali, Juicyroyce, Ramses, Ritchie, Lexie, Nemia, Akbar Bigira, Ky Rayleigh, Juiceisdope, Moussko, Sunray_helena

♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪


Tram 20.3.0 Talks

Tram 20.3.0 Talks zijn audio fictie verhalen verteld door Tram 7 over zijn passagiers in het jaar 2030. De zes verhalen vertellen ons over alledaagse interacties tussen Brusseleirs. Mensen die elkaar ontmoeten in het openbaar vervoer en openhartig vertellen over hun veranderende leven.

De verhalen van Tram 20.3.0 Talks, gecreëerd voor en door Brusselse burgers, zijn het resultaat van een participatief proces van toekomstdenken en de co-creatie van verschillende toekomstvisies voor Brussel. Door antwoord te geven op de vraag “Hoe delen we de stad met elkaar in Bruxsels in 2030?”, stelden bijna 500 mensen zich een nabije toekomst voor tijdens workshops georganiseerd door BrusselAVenir. Dit, samen met discussies binnen gemeenschappen, onderzoek, interviews met experts en discussies met burgers, gaf vorm aan de verschillende elementen en kenmerken van deze zes verhalen. 

Als een alwetende verteller reist tram 7 door de tijd en verschillende verhalen, waarbij elk verhaal ons verteld over andere ontmoetingen. Tijdens hun gesprekken komen we in contact met verschillende elementen van mogelijke toekomsten: de nieuwe materiële realiteit van de tram, de route, de verschillende haltes en de lokale verhalen van de buurten, een gastheer of gastvrouw die reizigers verwelkomt, alles met als doel actie uit te lokken om deze gefantaseerde toekomsten werkelijkheid te maken. Het doel is om te laten zien hoe het delen van de stad er in 2030 uit zou kunnen zien en hoe het kan leiden tot solidariteit, een gevoel van verbondenheid, taalkundig en cultureel pluralisme… en hoe we samen nieuwe verhalen kunnen creëren.

Conceptie en coördinatie: Ellen Anthoni, Khushboo Balwani, Islin-Lucrezia De Fraye, Mattéo Scognamiglio, Annagrazia Graduato en Ilya Pringot 
Ondersteuning bij redactie: Matesa von Hildebrand (Engels), Islin-Lucrezia De Fraye (Frans) en Ellen Anthoni (Nederlands)
Stemacteurs: Joey Wright (Engels), Line Pillet (Nederlands), Islin-Lucrezia De Fraye (Frans)
Graphisch ontwerp: Ellen Anthoni en Bram van Bree
Installatieontwerp: Jan Rymenants en Koray Sels
Geluidskunstenaar: Zino Moons
Opname en technische ondersteuning: BNA-BBOT
Met de steun van STIB-MIVB, Vlaamse Gemeenschapscommissie en Brussel Mobiliteit20:30 Bruxsels Talks

Een talk show van de toekomst

’20:30 Bruxsels Talks: A Talk Show of the Future’, is een gescript radioprogramma dat zich afspeelt in het jaar 2030. In een live optreden op 23 januari 2020, werden Brusseleirs getransporteerd naar een toekomst waarin Brussel een inclusieve en duurzame transitie heeft doorgemaakt en een stad is geworden die zorg draagt voor haar diverse bevolking, zowel op ecologisch als sociaal vlak. Het is een poging om de complexiteit van een eco-sociale toekomst begrijpbaar en relateerbaar te maken aan de hand van persoonlijke verhalen, terwijl ook de rol van de media, en meer specifiek radio, in het proces van een duurzame transitie wordt aangetoond.De afgelopen zes maanden hebben we de inhoud voor de show verzameld via onze eigen ‘LabAVenir’ participatieve workshops, interviews met specialisten en collectieve verbeelding van Brussel in het jaar 2030.

In de show zul je mensen uit de toekomst op een amusante manier horen vertellen over hun leven, verwachtingen en angsten. Er worden herinneringen uit het verleden (vandaag dus) opgehaald met geluidsarchieven, er is nieuws, live muziek, en interviews met de invloedrijke leden van de samenleving van 2030. Al dit met als doel om luisteraars te activeren om deze mogelijke toekomst waar te maken.

? Luister naar de radioshow

In samenwerking met BNA-BBOT , Beursschouwburg en BX1+
Bedankt aan Bruzz, Radio Moskou, Radio Panik en Radio Campus voor de verspreiding achteraf.

Jaar 2019-2020