De stad heruitvinden Toekomsten voorstellen Toekomstverhalen voor iedereen Brussel voor iedereen De toekomst begint vandaag De stad heruitvinden Toekomsten voorstellen Toekomstverhalen voor iedereen Brussel voor iedereen De toekomst begint vandaag

Archive

Call for futures travellers

BrusselAVenir maakt toekomstverhalen mét en vóór Brusselaars. Zo deden we een radioshow van de toekomst waarin we in het jaar 2030 bespraken hoe Brussel klimaatbestendig is geworden, we hebben audioverhalen gemaakt over ontmoetingen in de tram in het jaar 2030 om te onderzoeken hoe we samen zullen leven (deze zullen verspreid worden via een audio-installatie op een tram begin 2023), we maakten tracks van de toekomst over jong zijn in Brussel in 2035 (worden binnenkort gelanceerd), en we zijn nu bezig met het maken van een film over hoe jongeren in 2035 verbinding zullen aangaan.

Voor ons volgende toekomstverhaal gaan we verder de relaties van jongeren in Brussel in 2035 onderzoeken en samen zetten we onze ideeën om in audiovisueel formaat. Hoe we dit gaan doen en hoe het eruit zal zien, bepalen we samen tijdens onze toekomstreis.

Het proces verloopt in 2 fasen:

Fase 1: Worldbuilding Weekend – 15-16 oktober, Zinnema
Twee dagen lang duiken we in de toekomst. We praten over waar toekomstdenken over gaat, leren hoe we ‘de toekomst kunnen gebruiken’ en kijken hoe we ernaar kunnen handelen. We creëren materiaal om de wereld te bouwen voor ons toekomstverhaal.

Fase 2: Creatieweek – februari, Zinnema
7 dagen lang kruipen we in één van Zinnema’s black box theaterzalen en brengen we de toekomstwereld die we ingebeeld hebben tot leven. Aan het einde van de week hebben we een ruwe versie van ons audiovisuele experiment.

Het wordt een avontuur. Een diepe duik in toekomstdenken en de wereld van audiovisuele storytelling. We zullen leren over de veranderingen in de wereld en hoe hiermee om te gaan. We krijgen een introductie over filmen, geluid opnemen, licht gebruiken, acteren, kostuums maken en scenografieën bouwen en dan gaan we dat gewoon doen.

Wie kan meedoen:

  • Brusselèirs (wonen/schoolgaan/werken in Brussel)
  • tussen 18 en 30 jaar oud
  • met interesse in de toekomst en video/film/audiovisuele kunst
  • die beschikbaar zijn van 15-16 oktober 2022 en bij voorkeur ook voor 7 dagen in februari 2023 (data in februari te bepalen in fase 1)

Solliciteer en stuur ons hier een motivatiebrief.

Deadline voor inschrijving: 9 oktober 2022

(Deelnameprijs: 15 euro, te betalen na bevestiging van de selectie)

Deze activiteit vindt plaats in het kader van het project Future is Now en wordt gesteund door Erasmus+


TrackBX2035

♬♫♪◖(● o ●)◗♪♫♬

Muziek van, uit en over de toekomst – TrackBX2035 is daar!

In 2035 zullen de baby’s van vandaag jongeren zijn. Deze baby’s groeien op in tijden van pandemie, dominante aanwezigheid van sociale media en veel onzekerheden veroorzaakt door technologie.
Hoe zal het zijn om jong te zijn in Brussel in 2035?
Wat zal de muziek van Brussel zijn in 2035?
Welke rol speelt muziek in het leven van jongeren in 2035?

In april en mei 2022 kwamen we samen voor een 8-daags futures-muziekatelier met 25 jongeren uit heel Brussel, samen met futuristen en muzikanten.
Al jammend en rappend bespraken we toekomsten die op hun beurt tot nieuwe vragen leidden.
We hadden het over de rol van muziek, sound en genres in 2035 in Brussel.
Gedurende de 8 dagen hielpen enkele experts ons bij het maken van de muziek en hadden we Zoom-calls met lokale Brusselse artiesten die we konden vragen wat we maar wilden weten. Het resultaat zijn 3 tracks met de sound van de toekomst van Brussel die je nu kunt beluisteren!

Een productie van BrusselAVenir gefinancierd door Erasmus+ onder begeleiding van Vinco.zone en Arthur Chambry.
In samenwerking met Zinnema, Entree, Overkop en Dbroej.
Bedankt voor de inspiratie: Rrita Jashari, Jeunes Boss, Dance Divine, Mambele, Madcurse, SVDU, Volta.
Deelnemers: Amine Bouarfa, Younes L’Mourabiti, Ryan Salu, Genza, Gus Itali, Juicyroyce, Ramses, Ritchie, Lexie, Nemia, Akbar Bigira, Ky Rayleigh, Juiceisdope, Moussko, Sunray_helena

♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪♫•¨•.¸¸♪


Tram 20.3.0 Talks

Tram 20.3.0 Talks zijn audio fictie verhalen verteld door Tram 7 over zijn passagiers in het jaar 2030. De zes verhalen vertellen ons over alledaagse interacties tussen Brusseleirs. Mensen die elkaar ontmoeten in het openbaar vervoer en openhartig vertellen over hun veranderende leven.

De verhalen van Tram 20.3.0 Talks, gecreëerd voor en door Brusselse burgers, zijn het resultaat van een participatief proces van toekomstdenken en de co-creatie van verschillende toekomstvisies voor Brussel. Door antwoord te geven op de vraag “Hoe delen we de stad met elkaar in Bruxsels in 2030?”, stelden bijna 500 mensen zich een nabije toekomst voor tijdens workshops georganiseerd door BrusselAVenir. Dit, samen met discussies binnen gemeenschappen, onderzoek, interviews met experts en discussies met burgers, gaf vorm aan de verschillende elementen en kenmerken van deze zes verhalen. 

Als een alwetende verteller reist tram 7 door de tijd en verschillende verhalen, waarbij elk verhaal ons verteld over andere ontmoetingen. Tijdens hun gesprekken komen we in contact met verschillende elementen van mogelijke toekomsten: de nieuwe materiële realiteit van de tram, de route, de verschillende haltes en de lokale verhalen van de buurten, een gastheer of gastvrouw die reizigers verwelkomt, alles met als doel actie uit te lokken om deze gefantaseerde toekomsten werkelijkheid te maken. Het doel is om te laten zien hoe het delen van de stad er in 2030 uit zou kunnen zien en hoe het kan leiden tot solidariteit, een gevoel van verbondenheid, taalkundig en cultureel pluralisme… en hoe we samen nieuwe verhalen kunnen creëren.

Conceptie en coördinatie: Ellen Anthoni, Khushboo Balwani, Islin-Lucrezia De Fraye, Mattéo Scognamiglio, Annagrazia Graduato en Ilya Pringot 
Ondersteuning bij redactie: Matesa von Hildebrand (Engels), Islin-Lucrezia De Fraye (Frans) en Ellen Anthoni (Nederlands)
Stemacteurs: Joey Wright (Engels), Line Pillet (Nederlands), Islin-Lucrezia De Fraye (Frans)
Graphisch ontwerp: Ellen Anthoni en Bram van Bree
Installatieontwerp: Jan Rymenants en Koray Sels
Geluidskunstenaar: Zino Moons
Opname en technische ondersteuning: BNA-BBOT
Met de steun van STIB-MIVB, Vlaamse Gemeenschapscommissie en Brussel Mobiliteit



20:30 Bruxsels Talks

Een talk show van de toekomst

’20:30 Bruxsels Talks: A Talk Show of the Future’, is een gescript radioprogramma dat zich afspeelt in het jaar 2030. In een live optreden op 23 januari 2020, werden Brusseleirs getransporteerd naar een toekomst waarin Brussel een inclusieve en duurzame transitie heeft doorgemaakt en een stad is geworden die zorg draagt voor haar diverse bevolking, zowel op ecologisch als sociaal vlak. Het is een poging om de complexiteit van een eco-sociale toekomst begrijpbaar en relateerbaar te maken aan de hand van persoonlijke verhalen, terwijl ook de rol van de media, en meer specifiek radio, in het proces van een duurzame transitie wordt aangetoond.De afgelopen zes maanden hebben we de inhoud voor de show verzameld via onze eigen ‘LabAVenir’ participatieve workshops, interviews met specialisten en collectieve verbeelding van Brussel in het jaar 2030.

In de show zul je mensen uit de toekomst op een amusante manier horen vertellen over hun leven, verwachtingen en angsten. Er worden herinneringen uit het verleden (vandaag dus) opgehaald met geluidsarchieven, er is nieuws, live muziek, en interviews met de invloedrijke leden van de samenleving van 2030. Al dit met als doel om luisteraars te activeren om deze mogelijke toekomst waar te maken.

? Luister naar de radioshow

In samenwerking met BNA-BBOT , Beursschouwburg en BX1+
Bedankt aan Bruzz, Radio Moskou, Radio Panik en Radio Campus voor de verspreiding achteraf.

Jaar 2019-2020